panelarrow

Norske sykkelkonkurranser

NM i landeveissykling ble arrangert første gang i 1912, mens NM i banesykling har vært arrangert siden 1922. Men det arrangeres også mange andre sykkelløp i Norge. Det mest kjente løpet er Den Store Styrkeprøven, som er et 540 km langt løp fra Trondheim til Oslo.

Grimstad Sykkelfestival er et årlig showritt. De fleste deltakerne er norske, men det kommer også noen internasjonale stjerner. Oslo Grand Prix er et annet showritt, som arrangeres i Oslo sentrum. Deltakerne sykler i en løype på 1 km. Løypen sykles rundt og rundt i én time. Sørlandet Grand Prix er også et showritt uten UCI-klassifisering.

Ringerike Grand Prix er det største sykkelrittet i Norge. Det arrangeres i starten av juni, på Ringerike. Fra sesongen 2013 er løpet en del av UCI Europa Tour. Tour des Fjords er en del av UCI Europatour, og blir arrangert av Rogaland Cyklekrets.

Tour of Norway er et etapperitt i landeveissykling, som har vært arrangert siden 2011. Fra 2014 blir løpet oppgradert til 2.HC, slik at bare WorldTour-lag, profesjonelle kontinentallag og norske kontinentallag kan delta.

Lofoten Insomnia Race er et tursykkelritt som arrangeres i Lofoten og Vesterålen. Rittet kalles Norges vakreste sykkelritt, og starten går ved midnatt. Man sykler i midnattssol, gjennom vakker natur. Midnattssolrittet arrangeres av Bodø Cycleklubb. Det er egentlig et turritt, men har en egen aktivklasse.
Nordsjørittet er et landeveisløp på 91 km, som arrangeres i Rogaland. Løpet er åpent for alle over 17 år. Skjærgårdsrittet arrangeres i Bergen, og er 63 km langt.